Over cacao en cacaodrank (chocolademelk) valt zo veel te vertellen!
Denk aan de geschiedenis en de manier waarop het werd en wordt gemaakt.

1500 BC  - Xocolatl

cacaodrank  was voor de Azteken en Maya's een religieuze drank. Maya's aanbaden xocolatl (bitter water) gemaakt van gemalen cacao, maïsmeel en o.a.kaneel en chilipeper. Schuim was een belangrijk onderdeel van de drank. (net zoals bij bier en cappucchino)

Spaanse veroveraars

Slecht nieuws voor de Azteken. Cacao trok de aandacht van conquistadores (Spaanse veroveraars). Cacao was een belangrijk en kostbare veroveringsvangst die naar Spanje vervoerd werd. Begin 1500 presenteerde ontdekkingsreiziger Cortez cacaobonen aan het hof van koning Karel V. Geliefd bij het koningshuis, werd de bittere drank xocolatl aangepast. Chilipeper werd vervangen door suiker. De pittige en bittere cacaodrank werd Spaanse warme en zoete chocolademelk.

17e en 18e eeuw

Een chocoladerevolutie ontbrandde in Europa, verspreidde zich naar Frankrijk en bereikte al snel Londen en Amsterdam. Chocoladehuizen waren druk met edelen, politici en aristocraten.

Aan hoven van vorsten worden combinaties zoals peper met vanille uitgeprobeerd. Men ziet de drank ook als medicijn en soms aphrodisicum (lustopwekkend).

1828

Van Houten ontwikkelt een pers waarmee hij cacaomassa, kan scheiden in cacao poeder en cacao boter. Vanaf dan is het mogelijk om een mooie, gladde chocoladedrank te maken.

Meer weten? bezoek het van Houten museum Weesp! Hartstikke leuk en interessant.

1847 - eerste eetbare chocoladereep

 Voor het eerst wordt chocolade niet meer alleen drinkbaar. Industriëlen in Amerika en Engeland gaan op basis van de uitvinding van Van Houten op grote schaal eetbare repen  produceren. Chocolade wordt een massaproduct.

Fry's (UK) was de eerste die een gegoten, massieve chocoladereep creëerde in 1847. Het is de eerste massaal geproduceerde chocoladereep en is het oudste chocolademerk ter wereld.

De Zaan

In Nederland kwam de cacao aan in de havens van Zeeland en Amsterdam. Vanuit Amsterdam vaart men de cacao naar de molens in de Zaanstreek. Zaanse molens gaan rond 1850 langzaam over van windenergie naar stoommachines.

foto: cacaomolen Het Jonge Big - Molen database

Industrie

De cacaohaven van Amsterdam is de grootste ter wereld. Jaarlijks komt ongeveer een vijfde van de wereldwijde oogst, ruim 650.000 ton cacaobonen, via Amsterdam Europa binnen. Deze bonen worden vervolgens verwerkt door de vele ondernemingen van voedingsmiddelengiganten die in Wormer en Zaandam zijn te vinden. Bekende namen zijn De Zaan (OFI) en Gerkens (Cargill).

De cacaofabriek De Zaan (OFI) staat tegenover Blik op Cacao. Vandaar onze naam. De Zaan werdt in 1911 opgericht en is uitgegroeid tot één van 's werelds grootste cacaobonen-verwerkende industrieën.

Haven

Amsterdam en de Zaanstreek spelen een belangrijke rol in de wereldwijde cacaoproductie. Tachtig procent van alle cacaobonen uit de Amsterdamse haven komt aan in de Zaanstreek. Iedere dag worden vele tonnen bonen verwerkt tot cacaomassa, poeders en cacaoboter.

Met biologische cacaopoeder van de fabriek Crown of Holland kan je bij Blik op Cacao jouw eigen warme chocolademelk maken op traditionele manier. Lekker!

foto: lossen van cacaobonen Gerkens/Cargill-1997-Platform