In dit blog trekt Sabien een blikje open over blik. Waarom heet Blik op de Zaan zoals het heet? Wat is het pronkstuk van Sabien? Wat is er Zaans aan blik? En waar moet je voor oppassen? Er is ontzettend veel over te vertellen!
Waarom ‘blik’
Bij het vormgeven van het bedrijf heb ik met o.a. teamlid Carolien gebrainstormd over een bedrijfsnaam. Wat de lokatie bijzonder maakt, is de blik op de Zaan met zijn pinda- en cacao industrie. Nu is Carolien een ongelofelijke blikkenliefhebber en zo sloeg de vonk over. ‘Blik’ heeft een mooie dubbele betekenis en is leuk om te verzamelen, maar vooral interessant wat betreft geschiedenis. Zo viel het kwartje: een blik in de toekomst werd Blik op de Zaan.
Blik met een verhaal
Het allerleukste is dat elk blik een eigen verhaal heeft. Er is een interessante ontwikkeling in materiaalvorming, techniek en decoratie. Zo kun je aan de afbeelding of het scharnier van een blik zien wanneer het gemaakt is. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste blikken vaak met een houtdessin gedecoreerd werden? Vóór de blikken waren er vaak houten doosjes. Vandaar de decoratie: zo leek het stevige blik toch op het vertrouwde kistje, maar dan zonder houtsplinters. En wist je dat een goede huisvrouw trots was op haar mooie Holland? Vandaar dat de Hollandse meesters zoals Rembrandt en Vermeer vaak op het blik werden afgebeeld.
Zaans blik
Blik is heel Zaans: Zaandam kende een grote blik industrie. Dit was nodig om de cacaopoeders van de cacaoindustrie, de koeken, chocolade en het beschuit van Verkade te verpakken. In de 19e eeuw stonden er zo’n 23 blikfabrieken in de Zaanstreek. Alle blikfabrieken zijn opgeheven of uitgeweken naar het buitenland omdat Nederland te duur is geworden.
Op dit moment is er nog maar één blikfabriek over, dat is blikfabriek Zaanlandia. Zij maken vooral luxe blikken. Het is al vele generaties het familiebedrijf van de familie Kriek en heeft het predikaat ‘Hofleverancier’. Mooi toch? We verpakken de cacaopoeders van Blik op de Zaan uitsluitend in de blikken van Zaanlandia. Zo is het cirkeltje weer rond.
Bolle buikjes en vensters
Bij Blik op de Zaan vind je vooral blikken van ongeveer vijftig tot zeventig jaar oud. Blikken met een verleden, een beetje beschadigd en doorleefd, maar met prachtige bolle buikjes, elegante dessins, verrassende pootjes en deksels, en afbeeldingen die een verhaal vertellen. Maar natuurlijk vind je bij ons óók de nieuwe kwaliteits-blikken van Zaanlandia, met een mooi venster waardoor je de cacaopoeder ziet.
Blikvangers
Ik ben heel trots op het Droste blik met de verpleegster met een kruisje op de witte band. Dat is een echt collectors item. Carolien, de blikkenbaas, heeft het gevonden op een verzamelbeurs. Van de blikken met een houtprint word ik heel hebberig….die vind ik zo leuk en wil ik het liefst allemaal verzamelen.
Welk blik bij iemand past is heel persoonlijk. Bezoekers die een blik uitzoeken hebben zelf een persoon in gedachtenvoor wie ze het blik aanschaffen, of hebben een functie in gedachten. Zo hadden we eens een jongeman op bezoek die wel een half uur gezocht heeft naar het ideale blikje om zijn sigaretten in te stoppen.
Duurzaam en verslavend
Blik is niet alleen een interessant, handig en mooi object met een lange geschiedenis, maar het is ook nog eens heel duurzaam! Deze verpakking gaat wel honderd jaar mee. En wordt het toch weggegooid? Dan gaat het nóg niet helemaal verloren: blik wordt voor 86% gerecycled.
Oh ja… wat je ook moet weten: pas op als je je verdiept in BLIK! Het werkt verslavend, is véél te interessant en als je gaat verzamelen kost het heeeeel veel ruimte!
Reactie plaatsen
Reacties